"Maaltijden in de zorg
om puur van te smullen."

Blog

Kakelvers...

De Mooie Maaltijd   |    05 maart 2012 | 0 Reacties

Kakelvers...

Deze Mooie Maaltijd website bestaat nu vier weken. Op basis van een mini-enquête durf ik wel te stellen dat hij daarmee nog steeds de kwalificatie 'vers' mag dragen. Voor een website gaat de term vers wel een week of wat - en zelfs ook nog een hele maand lang mee. Als we het over eten hebben, gelden er andere wetten. Of liever, die ontbreken; we missen hier een heldere afbakening van het begrip ‘ vers’ en dit wordt dan ook met de meest uiteenlopende betekenissen straffeloos in de strijd gegooid.

Dit is overigens geen 'verse' gedachte: op zoek naar beschrijvingen van het woord 'vers' stuitte ik op een discussie op Foodlog uit 2009. Hoofdredacteur Dick Veerman roerde het thema daar ook al aan en kwam na 239 reacties tot de conclusies dat het begrip vers intuïtief duidelijk en daarom nog steeds bruikbaar is, maar daarnaast eigenlijk een wettelijke definitie zou moeten krijgen omdat er zo uitgebreid mee genept kan worden. Omdat dat laatste onhaalbaar lijkt, komt het wat Veerman betreft aan op het dan maar zorgen dat mensen alle informatie krijgen waarmee ze zelf iets als 'nepvers' kunnen ontmaskeren.

De eerste betekenis (los van alle literaire verklaringen) die de Van Dale aan 'vers' geeft,  is: pas gegroeid, uitgekomen, pas geslacht, gevangen, gebakken, geplukt enz. Dat geeft een vrij duidelijke vingerwijzing van waar 'vers ' voor staat op ingrediëntenniveau. Hoewel...: het woord 'pas' is natuurlijk voor meerdere interpretaties vatbaar.  Maar met inzet van het gezonde boerenverstand valt vast wel enige consensus te bereiken over wanneer ingrediënten nog 'vers' genoemd mogen worden.

 

Ter plekke bereid

Eén van de onderwerpen waar De Mooie Maaltijd zich voor inspant, is meer ruimte voor de 'vers bereide maaltijd'.  Zonder dat dat expliciet gezegd wordt, zit daar ook de notie in van 'ter plekke, op de zorglocatie zelf bereid'. De ideale Mooie Maaltijd zit vol ingrediënten die kort (nog zo'n fijn rekbaar begrip...) voor het opdienen zijn geoogst, geplukt of geslacht.  Vervolgens zijn die in de eigen instellingskeuken door een kok met plezier in zijn vak verwerkt tot geurige, smaakvolle gerechten.  En dat alles net voordat hij - de maaltijd, niet de kok - wordt opgediend, door iemand met gastvrijheid als zijn tweede natuur. We hebben het hier nog steeds over het ideaal ..!

De praktijk pakt vaak anders uit. Bijvoorbeeld omdat de instelling geen eigen keuken (meer) heeft. Dan wordt de ‘ verse maaltijd’ kant-en-klaar van elders betrokken.  Die in een 'centrale keuken'  met verse, volgens de hierboven gegeven  definitie, ingrediënten bereide maaltijd wordt vervolgens in flink wat gevallen gekoeld. Dan is er sprake van een koelverse maaltijd. Ook diepvriesmaaltijden kunnen zijn bereid met de beste, verse ingrediënten. Maar is de maaltijd die vervolgens wordt geserveerd dan nog wel 'een verse maaltijd'...? 

Hoe dan ook is die met écht verse - waar ik graag 'uit de regio' aan toevoeg, om op de definitie daarvan een ander keer terug te komen - en met zorg bereide koel- of diepvriesverse maaltijd natuurlijk te prefereren boven de variant die onvakkundig of ten hoogste routinematig ter plekke is bereid. En daarmee hebben we meteen één van de dilemma's van De Mooie Maaltijd te pakken...

 

Genuanceerd groen

Als Mooie Maaltijd campagneteam willen we niet zwart-wit maar genuanceerd groen denken over dit soort kwesties.  We willen er over in gesprek gaan.  En dat samen met iedereen die het geluksgevoel en de gezondheid van de maaltijdgebruiker bovenaan zet bij het bepalen van het beleid. Om samen te komen tot haalbare manieren om de maaltijd tot een echt Mooie te maken.  Waarbij de wijn, wit, rood...,  onderweg hier en daar misschien wat aangelengd moet worden met water, maar wel steeds met het doel om uiteindelijk  puur gedronken te kunnen worden.  De Mooie Maaltijd, is mijn conclusie voor nu, vraagt om het bekennen van kleur, met dat rijk geschakeerde groen als aanlokkelijk perspectief.

En wanneer is het groen genuanceerder, gevarieerder en - door de natuur bepaald - verser, dan de komende weken; het begin van de lente. Wat een prachtmoment voor een frisse start van De Mooie Maaltijd campagne! 

Tags: , , , , , ,

Reacties

Niemand heeft gereageerd op deze pagina.

RSS feed voor de reacties op deze pagina | RSS feed voor alle reacties

Plaats een reactie

Om een reactie te plaatsen, dient u ingelogd te zijn. Hier inloggen.