"Maaltijden in de zorg
om puur van te smullen."

Blog

Mooie Maaltijd inspiratie uit boergondisch Brabant

Redactie   |    05 juni 2012 | 0 Reacties

Afgelopen maanden stonden er bezoeken op het programma aan de ziekenhuizen Elkerliek in Helmond en Sint Elisabeth in Tilburg. Aanleiding vormde het dit jaar gestarte  project 'Preserve!', uitgevoerd door St. Van Eigen Erf en St. Vriendelijke Keukens (nauw gelieerd aan St. De Mooie Maaltijd). Het project draait om de uitwisseling tussen de Italiaanse regio Montferato en het Nederlandse Limburg. Hoofdthema's zijn het stimuleren van duurzame regionale voedselsystemen  en culinair agro-toerisme in Europa. In het kader van het eerstgenoemde thema is er ook speciale aandacht voor maaltijdvoorzieningen in de zorg. In Limburg is Daily Fresh gekozen als bedrijf dat zichzelf in het kader van Preserve 'de maat laat nemen' als het gaat om de mate van duurzaamheid. Om die reden werd met een Italiaanse delegatie ook een kijkje in de keuken genomen van twee van zijn klanten.

Patient als ambassadeur

In mei voerde de reis naar Ziekenhuis Elkerliek in Helmond. In dit ziekenhuis wordt, los van het vlees en de nagerechten, een groot deel van de maaltijd nog zelf bereid. In 2011 won Elkerliek de prestigieuze prijs voor 'Het Beste Menu in de Zorg'. Frans van Hoof, Hoofd Centrale Keuken, vertelt gepassioneerd: 'Het is mijn streven om iedere patiënt tot ambassadeur van het ziekenhuis te maken. Dat bereik je door hem optimaal te verzorgen. Dat gaat veel verder dan de medische zorg, die is in andere ziekenhuizen ook goed. Hoe het eten was, daar praten mensen na afloop vaak als eerste over. Wij geven patiënten tot een paar uur voor het eten de keus wat zij willen. Bovendien gaan we vijf keer per dag langs met een broodbuffetwagen met daarop voor elk iets wils. Zo sluiten we veel beter aan bij de consumptiebehoeften van de patiënt.

Gevraagd naar het kostenaspect vertelt Van Hoof: door alles slimmer te organiseren, zijn we niet of nauwelijks duurder uit dan voorheen. Om maar één voorbeeld te noemen: doordat de koks hier weer echt plezier beleven aan hun werk, is het ziekteverzuim drastisch naar beneden gegaan. We werken nu dan ook met een kleiner team. En personeelskosten wegen het zwaarst op het budget.' De vraag stellen of Elkerliek  ook weer mee doet aan De Mooie Maaltijd, is haar beantwoorden, van Hoof: natuurlijk! Wij werken graag met producten uit onze regio, koken veel vers en van het seizoen, dus De Mooie Maaltijd past perfect bij ons.'

Menslievende zorg
Het tweede bezoek met de Italianen leidde in juni naar het, toevalligerwijs (of niet...) winnaar van de 'Het Beste Menu van de Zorg' prijs 2012. In 2009 ging in dit ziekenhuis het project 'Menslievende zorg' van start. Daarin veel aandacht voor de ambiance - verspreid door het ziekenhuis hangen bijvoorbeeld levensgrote afbeeldingen van Brabantse natuurlandschappen aan de muur - en met name ook voor de maaltijd. Ook in het St. Elisabeth wordt gekoppeld gekookt voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Het gaat daarbij om circa 1700 maaltijden per dag. Er is veel aandacht voor streekgebonden recepten en lekkernijen uit de streek.
Bij de levering van regionale producten is de logistiek vaak een groot knelpunt. Om hierin verbetering te brengen, is begin dit jaar het project 'Regionale distributie binnen de zorgsector in Noord-Brabant' van start gegaan. Het St. Elisabeth Ziekenhuis draait hierin mee en was begin dit jaar gastheer voor een bijeenkomst waarin naast de eigen leverancier Kempengoed, ook partijen als Willem & Drees, Streekselecties en De Guyt (Hutten) act-de-presence gaven. Lees er hier meer over.

 

Tags: , , , , ,

Reacties

Niemand heeft gereageerd op deze pagina.

RSS feed voor de reacties op deze pagina | RSS feed voor alle reacties

Plaats een reactie

Om een reactie te plaatsen, dient u ingelogd te zijn. Hier inloggen.